צפנים נבואות וידע בתורה, המשך...

(דף 11 מתוך 12)



ניסוי רשימת הרבנים

באוגוסט 1994, עולם החזרה בתשובה שצף וגעש...

מגזין מדעי יוקרתי, הכולל ביקורת עמיתים (כפי שמקובל במדע) פרסם מאמר מדעי רשמי "שהוכיח" כי שמותיהם של עשרות רבנים מפורסמים, מוצפנים כביכול בספר בראשית בסמוך מאוד לתאריכי הלידה והפטירה שלהם!

המאמר נכתב ע"י 3 חוקרים:

אליהו ריפס, דורון ויצטום ויואב רוזנברג.

(כאשר אליהו ריפס, פרופסור חרדי למתמטיקה וסטטיסטיקה, הוא הדמות המרכזית והמוכרת ביותר בסיפור הזה)

במאמר נטען, כי שמותיהם של עשרות רבנים מפורסמים, נמצאו מוצפנים בספר בראשית בדילוגי אותיות שווים (ומינימליים) בקירבה מאוד יוצאת דופן לתאריכי הלידה/פטירה שלהם, קירבה חריגה שכמעט בלתי אפשרי מבחינה סטטיסטית שתתרחש סתם כך במקרה, בטקסט שנכתב ע"י בני אדם.

המאמר רמז בין השורות (גם אם הדבר לא נכתב בצורה מפורשת) כי רק ישות שיודעת את העתיד יכלה להצפין זאת, מאחר ואותם רבנים כידוע נולדו אלפי שנים לאחר שהתורה נכתבה...

הערת עורך המגזין

בהקדמה למאמר, עורך המגזין המדעי כתב כי הוא ושאר העורכים לא השתכנעו מנכונות הטיעונים שהוצגו במאמר, ובטח לא מהרמיזה על כך שמדובר כביכול בהתערבות על טבעית...

אך הם בכל זאת החליטו לפרסם את המאמר, בתור חידה לקוראים ולקהילה המדעית, בתקווה שמישהו מהם יצליח לפצח אותה.

פרופסור ריפס וקבוצתו למחקר שיחקו לפי הכללים המדעיים, ובכך קנו לעצמם כרטיס כניסה לעיתון מדעי. הם סיפקו את כל הנתונים, כולל התוכנות שבהם הם השתמשו, עשו את כל הבדיקות שביקשו מהם לעשות, ויצאו כשידם על העליונה.



מה שהיינו מצפים לראות

ניסוי רשימת הרבנים, מה שהיינו מצפים לראות

זה מה שהיינו מצפים לראות, שמות ותאריכים המפוזרים באופן אקראי, כך ששמו של רב לאו דווקא (כלומר לא בהכרח) צמוד לתאריך הלידה שלו...



מה שהוצג במחקר

ניסוי רשימת הרבנים, מה שהוצג במחקר

זה מה שהוצג במחקר.

שמות הרבנים באופן מפתיע ביותר, נמצאים קרוב מאוד לתאריכי הלידה והפטירה שלהם, ממש כאילו מישהו סידר זאת באופן מכוון...

(נא להשוות לאיור הקודם)



מחקר ההפרכה

ניסוי רשימת הרבנים, מה שהתברר במחקר ההפרכה

(הסבר לאיור עוד רגע...)

בשנת 1999 פרסם אותו מגזין מדעי מאמר הפרכה שנערך ונכתב ע"י מספר מומחי מתמטיקה ישראלים (ואולי הדמות המוכרת ביותר ביניהם היא פרופסור לפסיכולוגיה מיה בר הלל, מבינה "קצת" במתמטיקה וסטטיסטיקה, וחובבת חידות).

מה שהתברר במחקר, זה שלכל רב ישנם שמות וכינויים רבים, שניתן היה לבחור מתוכם בצורה סלקטיבית (עבור כל רב) את השם שהכי קרוב לתאריך הלידה שלו, ולהתעלם באלגנטיות משאר השמות שנמצאים רחוק מדי...

כפי שמודגם באיור:

לרב 1 למשל, ישנם 5 שמות וכינויים שונים ("שם רב 1" בצבע ירוק) אך מתוכם נבחר "במקרה" דווקא השם שהכי קרוב לתאריך הלידה שלו...

שאר השמות הושמטו מהרשימה כאילו שהם לא קיימים.

(נא להשוות לאיור הקודם).

אותה רשימת רבנים בספר מלחמה ושלום

מחקר ההפרכה, שפורסם כאמור כ 5 שנים לאחר פרסום המאמר המקורי, הראה כי ניתן למצוא את אותה רשימה של רבנים ואף בצורה מדוייקת יותר בספר המפורסם "מלחמה ושלום", בקטע שאורכו זהה לטקסט של ספר בראשית...

דוגמת הקשת והחץ

מה שהודגם במחקר ההפרכה, זה שהיה מרחב תמרון מספיק גדול עם שמות הרבנים, שאיפשר לתפור באופן סלקטיבי רשימה שתיתן תוצאות מעולות...

מיה בר הלל נותנת את דוגמת הקשת (איש שיורה חיצים עם חץ וקשת) הטוען שהוא קשת מעולה. הוא מציג בתור ראייה לכך מטרה שחץ תקוע בדיוק במרכזה, וטוען שהוא ירה את החץ ממרחק רב בעזרת הקשת שלו ופגע בדיוק במרכז.

הבעיה היא שאף אחד לא ראה אותו יורה את החץ...


אולי הוא ירה את החץ, ורק אחר כך הלך וסימן סביבו מטרה?

אולי הוא ניגש עם החץ עד המטרה, ואז תקע אותו בדיוק במרכזה?

מאיפה לנו לדעת?

פרופסור ריפס וקבוצתו טוענים בתוקף שהם לא רימו, ושהם לא ניסו להנדס את התוצאה, אבל זה כלל לא משנה...

עצם זה שהוכח במחקר ההפרכה שהיה כאן מרחב תמרון גדול, ושניתן היה (גם אם באופן בלתי מודע) לבחור באופן סלקטיבי שמות של רבנים שיתנו תוצאה מעולה, פוסל לגמרי את כל הניסוי הזה...

מחקר מדעי חייב להיות הדוק, אסור שתהיה לחוקר אפשרות לשחק עם הנתונים, ולכוון אותם לתוצאה שהוא מעוניין לקבל.

מחקר ההפרכה הראה שהניסוי של ריפס וקבוצתו לא היה מספיק הדוק, וכי מרחב המשחק עם שמות הרבנים איפשר מספיק דרגות חופש, ומספיק מרחב תמרון כך שהתאפשר לתפור רשימה מוצלחת אף יותר בספר מלחמה ושלום.

בואו נראה את רשימות הרבנים שהוצגו במחקר...



רשימת הרבנים - טבלה 1

רשימת הרבנים, טבלה 1

הסבר:

זוהי רשימת הרבנים הראשונה שאותה פרופסור ריפס וקבוצת המחקר שלו בדקו בספר בראשית.

רשימה זו נבנתה בעזרת אנציקלופדיית "מרגליות" (אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל) ומופיעים בה רק רבנים שמצויין עבורם באנציקלופדיה תאריך לידה או פטירה, ורק כאלו שקיים עבורם פירוט של לפחות 3 טורים ומעלה של טקסט (מה שעשוי להעיד במידה מסויימת של אובייקטיביות על רמת החשיבות שלהם).

שמות הרבנים והכינויים (הידועים) שלהם נלקחו מתוך הספרות הרבנית.

רשימה זו הושוותה (בספר בראשית) למיליון רשימות מעורבבות (אקראיות) לא נכונות, שבהן שמות הרבנים הוצבו ליד תאריכים לא נכונים (של רבנים אחרים ברשימה) והגיעה למקום ה 40...

מבחינה סטטיסטית זוהי תוצאה מעולה, שאומרת שהרשימה הנכונה קיבלה ציון גבוה יותר מאשר 99.996% מהרשימות האקראיות (הרנדומליות) הלא נכונות.

אבל, זה גם אומר ש 39 רשימות לא נכונות, קיבלו ציון גבוה יותר...

רשימה זו פחות רלוונטית, משום שאחריה הוכנה רשימה נוספת (שנייה) שעליה מבוסס כל המחקר, ועליה מבוסס גם מחקר ההפרכה.

אז בואו נראה את רשימת הרבנים ה 2.



רשימת הרבנים - טבלה 2

רשימת הרבנים, טבלה 2

הסבר:

זוהי רשימת הרבנים השנייה שאותה פרופסור ריפס וקבוצת המחקר שלו בדקו בספר בראשית.

גם כאן הרבנים נבחרו בעזרת אנציקלופדיית "מרגליות", אך הפעם (בתור ניסוי ביקורת) ריפס וקבוצתו התבקשו לכלול ברשימה אך ורק רבנים שקיים עבורם באנציקלופדיה פירוט של עמוד וחצי עד 3 עמודים.

(וכמו קודם, רק רבנים שצויין עבורם תאריך לידה, פטירה, או שניהם).

שוב, הרשימה התחרתה מול מיליון רשימות אקראיות (מעורבבות) לא נכונות, שבהן כל רב קיבל באקראי תאריך לידה/פטירה של רב אחר ברשימה, ולתדהמת כולם רשימה זו הגיעה למקום ה 4 מתוך מיליון!!

כלומר הרשימה הנכונה קיבלה ציון גבוה יותר מאשר 99.9996% מהרשימות הלא נכונות, והיו רק 3 רשימות שגויות שקיבלו ציון גבוה יותר!

בדיקה במלחמה ושלום

רשימה זו נבדקה גם בספר "מלחמה ושלום", והגיעה שם למקום טוב באמצע...



רשימת הרבנים ממחקר ההפרכה

רשימת הרבנים, טבלה 3

הסבר:

זוהי רשימת הרבנים ממחקר ההפרכה, הרשימה נבדקה בספר "מלחמה ושלום", והפעם החוקרים עשו תחרות בינה ובין 10 מיליון רשימות אקראיות לא נכונות.

למרבה ההפתעה, רשימה זו הגיעה למקום ה 12 מתוך עשר מיליון, שזה הרבה יותר טוב, והרבה יותר מרשים מאשר 4 מתוך מיליון!


קו הפרדה

כלומר הרשימה קיבלה ציון גבוה יותר מאשר 99.99988% רשימות לא נכונות!

הדבר היחיד שצוות המחקר של מיה בר הלל עשה, היה לשחק קצת עם שמות הרבנים, ולבחור שמות מעט שונים, שמות שגם הם היו מאוד נפוצים ומופיעים בספרות הרבנית, וכך להשיג את התוצאה המצויינת הזו.

(גם כאן הבדיקה התבססה על דילוגים שווים ומינימליים כמו במחקר המקורי, והתאריכים הינם אותם תאריכים כמו ברשימה של פרופסור ריפס)

הרשימות אינן זהות

רשימה זו (הכוללת שמות של 30 רבנים) אינה זהה לחלוטין לרשימת הרבנים השנייה של פרופסור אליהו ריפס וצוות המחקר שלו, מהסיבה הפשוטה שהתברר, שאליהו ריפס וקבוצתו לא עמדו בכללים שהם בעצמם קבעו...

ברשימת הרבנים שלהם מופיעים רבנים שלפי הכללים לא היו אמורים בכלל להופיע ברשימה (למשל כאלה עם פחות מטור וחצי של טקסט) וכמו כן ישנם שם רבנים שלפי הקריטריונים היו אמורים להופיע ברשימה אך הם לא מופיעים בה...

לכן, מיה בר הלל וחבריה לקבוצה בנו רשימה חדשה, מתוקנת ומדוייקת יותר, אשר תואמת בצורה טובה יותר לקריטריונים ולכללים הקשיחים שאליהו ריפס וקבוצתו קבעו, ומכילה רק רבנים שלפי הכללים צריכים להיכלל ברשימה.

פרט לכך כפי שצויין קודם, מיה וחבריה לקבוצת המחקר בחרו שמות מעט שונים עבור חלק מהרבנים (שמות נפוצים ומוכרים שמופיעים גם כן בספרות הרבנית) באופן כזה שהרשימה תקבל ציון מעולה בספר "מלחמה ושלום".



הערות טכניות והבהרות

משיקולים טכניים וסטטיסטיים, אליהו ריפס וחבריו למחקר קבעו כי כל תאריך או שם של רב חייבים להיות באורך של 5-8 אותיות. לכן הטבלה לא כוללת שמות ותאריכים שהם קצרים יותר מ 5 אותיות, או ארוכים מ 8 אותיות.

כפי שאפשר לראות בטבלאות, עבור כל רב נבחרו מספר שמות, ומספר תאריכי לידה ופטירה (אך כאמור כפי שהוכח במחקר ההפרכה, היו לא מעט שמות וכינויים אחרים שמופיעים בספרות הרבנית שהושמטו מהרשימה...).

התוכנה שבה ריפס וקבוצתו השתמשו עשתה מעין "ממוצע סטטיסטי" בין השמות והכינויים של כל רב, ובין כל התאריכים שלו, ולאחר מכן מצאה את המרחק בין ממוצע השמות, לממוצע התאריכים.

הציון הסופי של הרשימה (רשימת כל הרבנים) היה מעין ממוצע סטטיסטי של כל המרחקים יחד, כלומר לא בהכרח כל רב היה תמיד צמוד לתאריך הלידה או הפטירה שלו, אבל הממוצע הכולל של כל המרחקים יחד, היה מרחק קצר מאוד, וזה מה שהוצג בתור נס גדול.

קו הפרדה

תאריכי הלידה/פטירה של כל רב צויינו רק לפי יום וחודש (למשל ו' בשבט), אולם השנה עצמה לא צויינה.

שזה קצת מוזר לא?

אלוהים הצליח להצפין רק יום וחודש, אבל התקשה לציין גם את שנת הלידה והפטירה המדוייקת של אותו רב?

ישנם תאריכים כמו: י"ה תמוז, או י"ו תשרי, שמהווים צירוף אותיות המציין את שמו המפורש של אלוהים, שאותו אסור כביכול לכתוב.

לכן תאריכים אלו נכתבו גם כ: ט"ו תמוז, ו ט"ז תשרי (בהתאמה) מפני שלדברי ריפס וקבוצתו הם לא יכלו לדעת אם אלוהים הצפין את התאריכים לפי איות שכולל את שמו המפורש (כמו שהוא כתב בתורה את שמו המפורש: "יהוה") או לפי האיות האלטרנטיבי שדתיים נוהגים להשתמש בו.

לגבי התאריכים היו כללים קשיחים שלא השאירו מקום למשחקים (ולכן הגמישות התקבלה רק ע"י משחק עם שמות הרבנים).

כל תאריך נכתב ב 3 צורות:

יום חודש, ביום חודש, יום בחודש

(למשל: ו' ניסן, בו' ניסן, ו' בניסן)

עבור רבי מנחם (טבלה 2) מופיע רק התאריך: בב' שבט, כנראה משום שהצירוף: ב' בשבט, נותן בדיוק את אותו צירוף אותיות: "בבשבט".

גם הצירוף ב' שבט לא מופיע עבור רבי מנחם מאחר והוא מכיל 4 אותיות בלבד, וכפי שאמרנו כל תאריך או שם (של רב) חייבים להכיל 5-8.

קו הפרדה

לאחר פרסום ההפרכה, אליהו ריפס וקבוצתו העלו טענות שונות, ונעשתה תחלופת מכתבים ארוכה של הערות ותשובות בין הצוות של אליהו ריפס לצוות ההפרכה של מיה בר הלל.

טענות אלו לא פורסמו באף מגזין מדעי, ולכן אין להן שום רלוונטיות בסיפור הזה. מה גם שרבות מהטענות נשמעות כמו טענות רגשיות ("שתו לי אכלו לי") ולא טענות מקצועיות ואובייקטיביות הקשורות לאופן ביצוע המחקר.

מיה בר הלל וצוות המחקר שלה פרסמו באתר שלהם בצורה מלאה את כל המכתבים, גם את התשובות שלהם וגם את המכתבים עם ההערות והטענות של אליהו ריפס וצוות המחקר שלו.

צוות המחקר של אליהו ריפס לעומת זאת, פירסם רק את ההערות והטענות שלו כנגד מחקר ההפרכה, אבל לא טרח לפרסם את הטענות הנגדיות ואת התשובות של מיה בר הלל וחבריה לקבוצה...

חישבו בעצמכם מה זה אומר על רמת ההגינות של כל אחד מהצוותים.

קו הפרדה

במחקר ההפרכה התברר גם שהרשימה של ריפס וקבוצתו שהצליחה כל כך בספר בראשית, מבוססת על מספר זעום של ערכים "קיצוניים".

התברר כי ישנם 4 רבנים שהקפיצו את הציון הכולל של הרשימה כלפי מעלה... כאשר הם מסולקים מהרשימה, פתאום היא מקבלת (בתחרות מול הרשימות המעורבבות האקראיות) ציון הרבה יותר גרוע...

זוהי דוגמא קלאסית למצב בו קבוצה מאוד קטנה של נתונים, משפיעה בצורה דרסטית על תוצאות של ניסוי...

כלומר ניתן היה "לבשל" תוצאה מעולה כפי שהתקבלה, ע"י בחירת סלקטיבית של 3-4 רבנים ששמם מאוד קרוב לתאריך הלידה/פטירה שלהם, ולאחר מכן הוספת שמות נוספות בלי לקלקל את התוצאה יותר מדי.

מיה בר הלל וחבריה למחקר לא טענו שויצטום וריפס רימו ושיחקו עם הנתונים בכוונה, אבל הם הראו שניתן היה לעשות זאת, וזה לבדו פוסל את הניסוי.

קו הפרדה

אם מסתכלים על שלושת האיורים הראשונים שהוצגו בתחילת הדף, קל להבין מדוע הרשימות האקראיות (המעורבבות) קיבלו ציון הרבה יותר נמוך.

משום שהשמות והתאריכים נבחרו (לכאורה) בצורה סלקטיבית, כלומר רק אלו שצמודים וקרובים זה לזה, אז ברור שכמעט בכל ערבוב אקראי, או בבדיקה מול טקסט אחר (למשל בספר "מלחמה ושלום") המרחקים ישתנו מאוד, וכבר לא תהיה כזו קרבה בין שם של רב ובין התאריך שלו...

כלומר מה שנראה בהתחלה כמו נס גדול, התברר שיש לו הסבר מאוד הגיוני...

כל הבדיקות נעשו על מהדורת קורן, שהיא מהדורה של התורה שהגיעה לעולם בשנות ה 60, והיוותה ממוצע של כמה נוסחים שהיו מקובלים עד אז.

קו הפרדה

למה דווקא שמות של רבנים ותאריכי הלידה/פטירה שלהם?

למה לא שמות של חומרים ויסודות? למה לא ארצות? או מצוות בתורה?

יש מגוון אדיר של נושאים שאפשר לבחור מהם, אולי הם ניסו צירופים אחרים שלא עבדו להם? אולי המחקר מציג רק את הצירופים המוצלחים?

ייתכן כי זהו מקרה נוסף של כשל הצלף הבודד:

צלף הטוען כי הוא צלף מעולה, ומראה לכולם צבר של פגיעות בדיוק במרכז המטרה, אבל אף אחד לא ראה אותו יורה...

מי ערב לנו שהוא לא קודם ירה פעמים רבות לעבר הקיר, ורק בסיום ניגש וסימן מטרה סביב ריכוז אקראי של פגיעות?

דוגמא לכך היא מגדת עתידות, שמציגה ללקוח שיושב מולה שורה ארוכה של תחזיות אקראיות, ולאחר תקופה שחולפת היא מדגישה לפניו (בדיעבד) רק את התחזיות שהצליחו, בתור "הוכחה" ליכולות שלה...

קו הפרדה

פרופסור ישראל אומן (חרדי מאמין, ומומחה למתמטיקה וסטטיסטיקה) הקים ועדת מומחים מהאוניברסיטה העברית שבחנה את טענות שני הצדדים לעומק, ולאחר 6 שנים של בדיקה יסודית, הוא אמר כי לטעמו הניסוי היה יותר מדי מסובך, וכי היו בו יותר מדי דרגות חופש.

עוד הוא אמר, שהוא אינו מאמין שנעשו בניסוי מניפולציות מכוונות, אך עוד יותר קשה להאמין שלא נעשו בו מניפולציות כאלה...

לדבריו:

"ניסוי שלישי שנעשה בראשותי נכשל לאשר את הצפנת קוד הרבנים בתורה... ולכן המסקנה היא שהטענה בלתי סבירה".

קו הפרדה

מומלץ מאוד לצפות בהרצאה בנושא (צופן הרבנים) הניתנת בדף הקישורים.



בפרק זה 12 דפים
דף נוכחי: 11