מדריך לאפליקציית דילוגי אותיות

(לחצו להגדלה בחלון נפרד)




הוראות שימוש

1. מטריצה ראשית - כאן יוצגו תוצאות החיפוש.

2. כפתורי הזזת טקסט - הזזת הטקסט המוצג.

הכפתורים משפיעים בצורה שונה בהתאם לסוג המטריצה:

אם המטריצה היא מסוג "הצגת מילה מובילה מאונכת", כל הטקסט יזוז כבלוק אחד לכיוון המבוקש, ימינה, שמאלה, למטה או למעלה.

אם המטריצה היא מסוג "קפל טקסט לרוחב המטריצה", לחיצה על ימינה/למעלה תגרום לאותיות חדשות (מהטקסט המלא) להיכנס למטריצה מצד ימין למעלה, ואילו שאר הטקסט יידחף שמאלה ולמטה, כך שאותיות בצד שמאל למטה יצאו אל מחוץ למטריצה (כמספר האותיות החדשות שנכנסו מימין למעלה).

לחיצה רצופה על כפתור הזזה, תזיז את הטקסט ברציפות עד לעזיבת הכפתור (כנ"ל לחיצה רצופה על כפתור "Enter" במקלדת כאשר כפתור ההזזה נמצא בפוקוס, למשל אחרי לחיצה בודדת עליו).

3. דילוג מינימלי - הדילוג המינימלי שעל התוכנה לחפש עבור המילה או הביטוי שהוקלדו. דילוג 1 אומר שכל האותיות צמודות זו לזו כמו בטקסט המקורי.

4. דילוג מקסימאלי - הדילוג המקסימאלי בין אות לאות.

5. אפשר קיפול מילה - סימון התיבה יאפשר להציג מילה או ביטוי שחיפשנו, גם כאשר הם לא מיושרים על קו ישר (מאוזן או אלכסוני). הדבר חוקי לגמרי מבחינת כללי הדילוגים, והמרווחים בין אות לאות עדיין זהים זה לזה, אך נראה פחות אסתטי ויוצר רושם של מטריצה מבולגנת.

(כפי שאפשר לראות למשל במטריצה של רשימת העצים והצמחים בספר בראשית. אולי זו הסיבה שקשה כל כך למצוא את המטריצה הזו באינטרנט, המחזירים בתשובה אוהבים מאוד לדבר עליה, אבל הרבה פחות להציג אותה באתרים שלהם)

כאשר תיבה זו לא מסומנת, המילה או הביטוי שחיפשנו יוצגו רק אם הם מיושרים על קו ישר אחד, בלי קיפולים וחיתוכים באמצע.

6. אפשר חיפוש ברוורס - אם תיבה זו מסומנת, התוכנה תחפש את המילה או הביטוי גם משמאל לימין. למשל אם חיפשנו את המילה "צפנים", התוכנה תחפש גם את המילה "מינפץ" שהיא אותה מילה רק משמאל לימין.

7. הצגה או הסרה של מילה - לחיצה על כפתור זה תציג את תסיר את המילה מהמטריצה. אם חיפשנו למשל את המילה "ישראל" והיא נמצאה 5 פעמים במטריצה, ניתן להציג או להסתיר את כל אחד מחמשת המופעים שלה. אפשר למשל להציג את כל המופעים של מילה, או רק שניים מהם.

לחיצה כפולה על הכפתור (דאבל קליק) תציג או תסיר מהמטריצה את כל המופעים של המילה.

8. מילים שנמצאו - רשימת המופעים שנמצאו במטריצה עבור מילה זו. ליד כל מופע יופיע גודל הדילוג שלו במטריצה, וסימון V במידה והוא מוצג כרגע במטריצה. כברירת מחדל תמיד יוצג המופע הראשון שנמצא, והשאר יהיו מוסתרים.

התוכנה תציג רק את 30 המופעים הראשונים שנמצאו עבור כל מילה, כאשר הם ממויינים לפי גודל הדילוג. החל מהדילוג הקטן ביותר וכלפי מעלה. במידה ובתיבה מוצגים 30 מופעים, ייתכן שבפועל ישנם גם 40 או 50 מופעים למילה זו.

9. האר את כל המופעים - סימון תיבה זו יסמן במלבן מקווקו את כל המופעים של המילה שנמצאו ומופיעים בתיבת הגלילה.

10. מחיקת מילה - מחיקה של המילה או הביטוי שהוקלדו בתיבת הטקסט.

11. מילים לחיפוש - המילה או הביטוי שברצוננו לחפש.

ניתן לכתוב בכל תיבה מספר מילים עם רווח ביניהן (כפי שרואים בתיבה השלישית מלמעלה, בדוגמא בראש הדף) במצב כזה, התוכנה תחפש את כל המילים שנכתבו בתיבה כרצף אחד של תווים (ללא מרווחים) אך במטריצת התוצאה כל מילה תודגש בצבע שונה.

בכל תיבה ניתן לכתוב עד 40 אותיות סך הכל, אך לא פחות משתי אותיות.

12. חייב להופיע - אם תיבה זו מסומנת, יוצגו רק מטריצות שבהן מילה זו מופיעה. במידה והתיבה לא מסומנת, יוצגו גם מטריצות שבהן המילה לא מופיעה, אך אם היא כן מופיעה, היא תודגש במטריצה בצבע (כלומר זו מילה אופציונלית).

המילה הראשונה (בתיבה הכי עליונה) נחשבת "מילה מובילה" אשר סביבה נבנית המטריצה, והיא תמיד חייבת להופיע במטריצה.

13. אופציות להצגת המילה המובילה - שתי תיבות סימון אלו קובעות אילו מטריצות יוצגו ברשימת התוצאות. אם התיבה הראשונה מסומנת, יוצגו מטריצות שבהן המילה המובילה (זו שהוקלדה בתיבת הטקסט הראשונה למעלה) מופיעה בצורה אנכית, אם התיבה השנייה מסומנת יוצגו מטריצות שבהן המילה המובילה מופיעה בצורה אופקית, אלכסונית או מפוזרת.

חובה לסמן לפחות את אחת משתי התיבות, אפשר לסמן את שתיהן.

14. כפתור חיפוש ראשי - לחיצה על הכפתור תתחיל את החיפוש של המילים והביטויים שהוקלדו בתיבות החיפוש. בזמן החיפוש יופיעו פסי התקדמות שיתנו אינדיקציה על הזמן שנותר לסיום החיפוש.

15. תיבת תוצאות החיפוש - בתיבת גלילה זו יופיעו תוצאות החיפוש. עבור כל תוצאה יוצג המספר הסידורי של המטריצה (1, 2, 3, 4 וכו') ולידו בסוגריים גודל הדילוג של המילה המובילה (מספר שלילי מציין מטריצה שבה המילה מופיעה משמאל לימין (כלומר ברוורס).

מתחת לתיבת הגלילה יוצג מספר המציין את מספר המטריצות שנמצאו, בדוגמא זו למשל נמצאו 4 מטריצות. האפליקציה מוגבלת לחיפוש של 200 מטריצות לכל היותר, כך שאם ישנן למשל 274 מטריצות שתואמות למילים והביטויים שחיפשנו, יוצגו רק 200 הראשונות בינהן.

16. מספר השורות והעמודות - מספר השורות והעמודות שיופיעו במטריצה.

17. תחלופת צבעי מילים - כאשר תיבה זו מסומנת, המילים במטריצה יופרדו באמצעות שני צבעים שונים, באופן שתואם לזה שבו הן מופיעות בטקסט המקורי. כאשר תיבה זו לא מסומנת, כל המילים והאותיות יהיה בצבע אחיד.

18. חיפוש במטריצה הנוכחית - לחיצה על כפתור זה תבצע חיפוש מילים וביטויים אך ורק במטריצה שמוצגת על המסך. בחיפוש זה אין משמעות למילה המובילה, והיא אינה חייבת להופיע במטריצה.

19. שיחזור פרמטרי משתמש אחרונים - ייתכן כי תבצע חיפוש במטריצה ספציפית (ראו סעיף קודם) ותשנה את מילות החיפוש, ופרמטרים שנמצאים על הפאנל.

אולם כאשר תחזור לדפדף שוב בין המטריצות שנמצאו בחיפוש הראשי (ראה סעיפים 14 ו 15) תיבות החיפוש ישוחזרו שוב למצב שבו הן היו בזמן חיפוש המטריצות. שהרי כל המטריצות שנמצאו תואמות לפרמטרים אלו, ולא לפרמטים החדשים או מילים חדשות שאולי המשתמש שינה ועידכן כאשר חיפש קודים וצפנים במטריצה ספציפית.

לכן, כפתור זה מאפשר לך לשחזר את הפרמטרים האחרונים שהקלדת או שינית (כאמור בזמן חיפוש במטריצה ספציפית) על מנת שהוא לא תאלץ להקליד אותם שוב בתיבות השונות.




דגשים והבהרות


בכדי שהתוכנה תפעל בצורה תקינה, חייבים להיות מותקנים כמובן במחשב ובמערכת ההפעלה פונטים בעברית.
במידה והפאנל חורג מגבולות המסך, ניתן להקטין את גודלו ע"י גרירת שולי הפאנל בעזרת סמן העכבר, והתאמתו לגודל הרצוי.
המילה הראשונה ברשימת המילים לחיפוש היא "המילה המובילה", אשר סביבה נבנית המטריצה (תיבה זו מודגשת בצבע צהוב).
ככל שהמילה המובילה ארוכה יותר, כך החיפוש יהיה מהיר יותר.
זאת משום שעבור מילים ארוכות התוכנה צריכה לבדוק פחות דילוגים (כי החל מגודל דילוג מסויים, האות האחרונה של המילה כבר תחרוג מהטקסט).
בנוסף, משום שבאופן סטטיסטי הסיכוי של מילה ארוכה להופיע בטקסט הוא נמוך יותר, ייבנו עבורה בזמן החיפוש פחות מטריצות שבהן התוכנה תנסה לחפש את שאר המילים.
למשל החיפוש:
1. "ויאמר אליו"
2. "משה"
יהיה הרבה יותר מהיר מאשר החיפוש:
1. "משה"
2. "ויאמר אליו"
לכן, אם ברצונך לחפש מספר מילים במקביל (כאשר כולן מסומנות כ"חייבות להופיע") מומלץ להקליד את הארוכה ביניהן בתיבת החיפוש הראשונה.
סדר המילים בחיפוש משפיע על התוצאות שיתקבלו, ולכן כדאי לנסות מספר קומבינציות עבור אותם מילים וביטויים.
למשל החיפוש:
1. "אין כמו במבה"
2. "ויאמר אליו העבד"
יתן מטריצת תוצאה אחת.
לעומת זאת החיפוש:
1. "ויאמר אליו העבד"
2. "אין כמו במבה"
לא ייתן שום תוצאה. הסיבה לכך היא שבכל חיפוש התוכנה יוצרת תחילה מטריצה סביב המילה הראשונה שהוקלדה (המילה המובילה, במידה וזו נמצאה) ורק לאחר מכן מחפשת את שאר המילים באותה מטריצה.
המטריצה שנוצרת עבור הביטוי "אין כמו במבה", שונה מהמטריצה שנוצרת עבור "ויאמר אליו העבד", ולכן גם התוצאה הסופית שונה.
שאלה:
מדוע בעצם שהתוכנה לא תחפש באופן אוטומטי את כל הקומבינציות האפשריות, כשבכל פעם מילה אחרת משמשת כמילה מובילה?
תשובה:
משום שחיפוש של כל הקומבינציות ברצף ייקח זמן בלתי סביר, לכן הוחלט שזו תהיה אחריותו של המשתמש לקבוע איזו מילה תשמש בכל חיפוש כמילה מובילה שסביבה תיבנה המטריצה.
התוכנה מאפשרת לחפש צפנים בדילוגי אותיות בכל טקסט עברי. לחיפוש צפנים בטקסטים אחרים, למשל בספר "מלחמה ושלום", יש להחליף את הטקסט שנמצא בקובץ Tora.txt בטקסט מתוך הספר המבוקש.
על מנת שהתוכנה תוכל לקרוא את הקובץ יש לוודא שהוא שמור כקובץ טקסט פשוט מסוג UTF8. ניתן לעשות זאת למשל דרך תוכנת Notepad של חלונות.
התוכנה מגבילה את מספר האותיות שניתן לטעון ל 304,805 אותיות (כמספר האותיות בתורה), במידה והטקסט בקובץ מכיל כמות גדולה יותר של אותיות, התוכנה תטען רק את 304,805 האותיות הראשונות מתוכו.
על הטקסט להכיל לפחות 1440 אותיות (כמספר האותיות במטריצה של 24 שורות ו 60 אותיות בשורה).
התוכנה תמצא ותציג אך ורק מטריצות שבהן המילה המובילה (המילה שהוקלדה בתיבת הטקסט הראשונה) והמילים שהוגדרו כ"חייבות להופיע" מופיעות יחד באותה מטריצה (בצורה אופקית, אנכית, אלכסונית או מפוזרת) מבלי לחרוג ממנה.
למשל, לא ניתן להציג במטריצה מילה או ביטוי שאורכם הכולל הוא 27 אותיות, וגודל הדילוג בהם הוא 85 (המרחק בין אות לאות). לכן מילים וביטויים כאלו לא יוצגו ברשימת התוצאות, גם אם קיים עבורם דילוג חוקי בגודל כזה בטקסט.
במידה ותמצאנה מטריצות שגודלן קטן יותר מגודל המטריצה שקבע המשתמש, הן יוצגו גם כן, בתנאי שמספר השורות בהן הוא לפחות 8, ומספר האותיות בכל שורה בהן הוא לפחות 20 (השורות והטורים העודפים ימולאו בנקודות).
על מנת לחפש מילה רק ברוורס, יש להקליד אותה בתיבת החיפוש כשהיא הפוכה (משמאל לימין) ולהוריד את הסימון מהתיבה "אפשר חיפוש ברוורס".
דבר זה יבטיח שהיא תופיע רק בדילוג הפוך, משמאל לימין.
לא ניתן להבטיח שהמילים שחיפשנו יצטלבו יחד זו עם זו, אך ניתן להגדיל משמעותית את הסיכוי לכך שזה יקרה, אם מקטינים את גודלה של המטריצה בעזרת הפקדים המסומנים באיור כמספר 16.
לאחר שנמצאו מטריצות בהן המילים שרצינו מצטלבות זו עם זו, ניתן להגדיל את המטריצה מחדש, ולהמשיך לחפש בתוכה מילים נוספות, שמופיעות בסמוך למילים הארוכות יותר שמצאנו קודם.
כאמור גם הקוד זמין להורדה, כך שמי שרוצה לקחת על עצמו אתגר להוסיף אופציה חדשה כזו, שתבטיח הצטלבות של מילים יחד (כאלו שהמשתמש סימן) מוזמן לנסות לעשות זאת.
האפליקציה מאפשרת לחפש עד 15 מילים וביטויים בכל מטריצה. אם ברצונך להציג מטריצה בעלת מספר גדול יותר של צפנים (כמו למשל המטריצה עם רשימת העצים בספר בראשית) ניתן לבצע מספר חיפושים נפרדים באותה המטריצה, ולאחר מכן לשלב את התוצאות יחד בעזרת כל תוכנה לעריכת תמונות (למשל "צייר" של חלונות) כאשר הצבע הלבן יוגדר כצבע שקוף, והמטריצות יונחו זו על גבי זו.
באופן זה ניתן ליצור מטריצות המכילות 30 מילים וגם יותר.
תיקיית האפליקציה מכילה שלושה קבצים מרכזיים:
1. BibleCodesFinder.exe
זהו קובץ הריצה שמפעיל את האפליקציה.
2. Tora.txt
זהו קובץ טקסט המכיל את הטקסט המלא של התורה (בראשית, שמות, ויקרא, במדבר, דברים). ניתן להחליף את תוכנו בכל טקסט עברי אחר על מנת לחפש בו צפנים. מומלץ לגבות את הקובץ לפני ביצוע שינויים (למשל להעתיק אותו למקום אחר) על מנת שניתן יהיה לאחר מכן לחזור לקובץ המקורי.
לנוחיותכם התיקייה מכילה גם את כל אחד מספרי החומש (בראשית, שמות, ויקרא, במדבר, דברים) כקובץ נפרד, על מנת לאפשר לחפש צפנים בספר אחד ספציפי במקום בכל התורה.
3. Colors.txt
הקובץ מכיל את רשימת הצבעים עבור הצגת הצפנים שנמצאו בטקסט. ניתן לערוך את הקובץ ולשנות את הצבעים לכל צבע שרוצים, כאשר כל צבע מוגדר כעירבוב של שלושת צבעי היסוד: אדום, ירוק וכחול.
הקובץ מאפשר לשלוט על הצבעים השונים המוצגים באפליקציה:
1. צבע עבור טקסט אחיד (עבור מצב שבו אין תחלופת צבעים בין המילים).
2. שני צבעים (1 ו 2) עבור הדגשת מילים נפרדות בטקסט (צבע מתחלף).
3. רשימת צבעים (בפורמט: אדום, ירוק, כחול - צבע טקסט וצבע רקע) עבור כל אחת מהמילים במטריצת התוצאה.
כל אחד מצבעי היסוד יכול לקבל ערך שנע בין 0 ל 255.
דוגמא לשילובי צבעים אפשריים:
0, 0, 0 ייתן צבע שחור.
195, 195, 195 ייתן אפור בהיר.
70, 70, 70 ייתן אפור כהה.
255, 255, 255 ייתן צבע לבן.
0, 0, 255 ייתן צבע אדום.
0, 255, 0 ייתן צבע ירוק.
255, 0, 0 ייתן צבע כחול.
0, 255, 255 ייתן צבע צהוב.
מומלץ להתחיל תמיד עם חיפוש מתון, ולא לסמן יותר ממילה אחת או שתיים כ "חייבות להופיע". רק לאחר מכן, במטריצות שנמצאו אפשר לעבור לחיפוש ממוקד יותר ולחפש את שאר המילים במטריצה ספציפית.
כמו כן מומלץ שהמילים שמסומנות כ"חייבות להופיע" יהיו המילים "הקשות" ביותר ברשימה, כלומר המילים הארוכות ביותר מבין המילים שברצונך למצוא. במידה ויימצאו עבורן מטריצות, יהיה קל יותר לחפש בהן ספציפית מילים קצרות יותר שסטטיסטית יש להן סיכוי גבוה יותר להופיע במטריצה שנמצאה.
ההוראות מנוסחות בלשון זכר אך מיועדות כמובן לכולם ולכולן.



באגים ידועים

מדי פעם קורה שכפתורי ההזזה של המטריצה (ימינה, שמאלה, למטה, למעלה) מפסיקים להגיב ולא ניתן לגלול את המטריצה.

כדי לפתור בעיה זו, אם היא מתרחשת, יש ללחוץ לחיצה בודדת על הכפתור הסורר, ולאחר מכן מספר לחיצות על מקש הרווח. דרך נוספת לפיתרון היא לחיצה ארוכה למשך מספר שניות על הכפתור שאינו מגיב.

הבאג יתוקן עם בוא המשיח, או לפני כן אם הזמן יאפשר זאת.